Kako pogosto bi morali prati vzglavnike?

Medtem, ko posteljnino večinoma peremo tedensko ali vsaj enkrat na dva tedna, pa velikokrat pozabljamo na vzglavnike.

Glede na izkušnje, večina temu posveča premalo pozornosti. Pranje enkrat na leto je vsekakor premalo. Pršice, prah, odmrli delci kože, ostanki krem, bakterije…vse to se dnevno nabira v notranjosti vzglavnika in sčasoma prične povzročati težave, kot so alergije, težave s kožo, slabo počutje, glavoboli ipd.  Poleg tega slabo vzdrževani vzglavniki pričnejo zelo hitro oddajati tudi neprijeten vonj. Dodatno skrb bi morali svoji postelji posvečati, če imate doma mačko ali psa, ki velikokrat skoči ali pa celo spi v vaši postelji. 

Kako pogosto bi morali prati vzglavnike?

Odgovor na to vprašanje je kratek in enostaven – najmanj trikrat do štirikrat na leto, torej vsake tri do štiri mesece. Kot smo že omenili, bi morali prati svoje vzglavnike bolj pogosto, če imamo v domu kosmatinca, saj se tudi in predvsem preko njega prenašajo različne bakterije, dodatno pa z njegovo dlako. 

Kako prati vzglavnike?

Vzglavniki se razlikujejo po obliki, po zunanjem materialu in sestavi polnila v notranjosti. Vedno preverite etiketo in navodila za pranje (in tudi sušenje) ter se jih držite. Za turistične objekte običajno priporočamo vzglavnike, ki jih lahko perete pri 95 st.C, da tako zagotovite ustrezno higieno v kar največji meri.

Pri pranju v domačem pralnem stroju je priporočljivo, da hkrati perete dva vzglavnika, zaradi ravnotežja v bobnu. V kolikor so vaši vzglavniki polnjeni z drobnimi delci ali vlakni, potem je za ohranitev oblike in enakomerne razporeditve polnila priporočljivo, da v stroj dodate 2-3 tenis žogice. 

Velikokrat ugotavljamo, da naši beli vzglavniki postanejo rumeni ali pa se pojavijo rumeni madeži na določenih mestih. To je običajen pojav, nastane pa zaradi potenja med spanjem. Zato poleg detergenta, ki ga dodajte raje manj, kot več, lahko dodate tudi nekaj sode bikarbone in belega kisa, ki bosta poskrbela za povrnitev beline. Kjer navodila za vzdrževanje to izrecno dovoljujejo, lahko dodate ustrezno belilo.

Poleg samega pranja je za dobro higieno pomembno tudi to, da vzglavnike redno prezračite na odprtem. Najboljše je to storiti v jutranjih urah, ko je zrak nekoliko bolj vlažen. Prav tako ni priporočljivo vzglavnikov dlje časa izpostavljati direktni sončni svetlobi.

Kdaj je potrebno vzglavnik zamenjati?

Čas uporabe vzglavnika je odvisen od tega, iz kakšnega materiala oz. polnila je narejen, vendar načeloma za vsak vzglavnik velja, da ga je dobro zamenjati v roku 2-3 let. Po tem času se v njem nabere nesnaga, ki je niti z rednim pranjem ni več možno odstraniti. Poleg tega se marsikateri vzglavnik po tem času posede, izgubi svojo obliko in ne nudi več prave opore pri spanju.


Naložbo spletnega mesta sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu